Újszülött fotózás/gyakori kérdések és válaszok

Ez a legcsodálatosabb dolog a világon és egyben a legtöbb odafigyelést igénylő műfaj. Az újszülött érkezése semmihez sem hasonlítható élmény ? a pici baba egy időre alaposan felborítja a család életét, ugyanakkor tökéletes kis teste lenyűgözi a szülőket. Az újszülött egészen rövid ideig marad ennyire apró ? a ráncos-gyűrött kis lény gyorsan nő és fejlődik, s pár hónap után el is felejtjük, hogy milyen volt amikor megszületett. Az újszülött fotózás során készült képek megőrzik a születés utáni időszak hangulatát és érzéseit.

Mikor legyen az újszülött-fotózás?
Minél hamarabb hisz minél fiatalabbak, annál aluszékonyabbak! De mégis mi a legjobb időpont? – az első két hét, amikor a baba még igen mélyen alszik, és nem jelentek meg a bőrén az esetleges tejallergiás foltok.  Ebben az időszakban a kisbaba bőre még ráncosodik, könnyebben felveszik azokat a pózokat, ahogyan édesanyjuk pocakjában elhelyezkedtek, könnyebben lehet őket mozgatni az egyes beállításokhoz. Ilyenkor még annyira mélyen alszanak, hogy nehezebb őket álmukból felzavarni, mint akár 1 hónapos korukban. Az újszülött-fotózást már a szülés előtt egyeztetni szoktuk, a naptárban több napot is megjelölve. A véglegesítésre a szülés utáni napokban kerül sor. A kiírt dátumhoz képest mi beírjuk magunknak a naptárba, hogy újszülött fotózás várható, aztán amikor megszületik a baba és tudjátok már, mikor mehettek haza a kórházból, vagy a hazaérkezést követő első 1-2 napban kérlek hívjatok fel minket és megbeszélünk egy konkrét napot a fotózásra.

Hol történik az újszülött-fotózás?
Lehet a műtermünkben és a Ti otthonotokban is.
A stúdióban minden adott a tökéletes képekhez: világítás, hátterek, az összes kellék helyben van. Az újszülött-fotózáshoz is adottak a körülmények: lehet külön helyiségben szoptatni, kicsit pihenni.
Az otthoni fotózás talán kényelmesebb a picinek és a szülőknek (mi is jobban szeretjük): egyszerű az etetés, szoptatás, tisztába tevés, a kellékek kéznél vannak. Ha az otthonotokban történik az újszülött-fotózás, akkor válasszátok ki hozzá a legvilágosabb szobátokat, de szívesen segítünk amikor ott vagyunk! Fontos tudni, hogy nektek a babán kívül semmit nem kell biztosítanotok, mindent viszünk.Ha házhoz megyünk vagy ha stúdióba fotózzuk kisbabádat, akkor is viszünk egy egész mini stúdiót:  állványt, vakut, softboxot, különböző háttereket, különböző takarókat, tündéri kellékeket amik gyönyörű kézzel készült csodák. Kelléktárunkat folyamatosan frissítjük, minden fotózáshoz beszerzünk valami szépséget. Hozunk hősugárzót is, hogy a fotózás alatt kellően meleg legyen az újszülöttnek. A képeinken látható legtöbb kellék a sajátunk és rendelkezésre állnak, de szívesen használjuk a Ti otthonotokban található dolgokat is. Amit tőled kérünk, hogy legyen a babának 2-3 textilpelenkája, plusz takarója ill. ha nincs ellenetekre, akkor egy cumi is segítség lehet. Pelenka és positörlő is biztos fog kelleni.
Családi fényképekhez szolid, egyszínű lehetőleg fehér vagy fekete ruha/póló/felső ill. farmer a legideálisabb, de félmeztelen képek is készülhetnek, melyek még meghittebbek, intimebbek. Az édesen alvós képekhez két dolog kell: 1. MELEG és 2. TELE POCAK. Az a legideálisabb, ha közvetlenül a fotózás előtt eteted meg a babát, amíg mi  előkészülünk. Fontos, hogy ne izgulj, mert izgalmad átragadhat a babára is. Bízz bennünk, nagyon sok 1-2 hetes babát lefotóztunk már, kihozzuk a legjobbat a dologból.

Mennyi időt vesz igénybe az újszülött-fotózás?
Nagyjából két-három órát kell tervezni. Az újszülött-fotózás során számolni kell a szünetekkel is ? idő kell a tisztába tevéshez, etetéshez, pihenéshez, altatáshoz is. Illetve otthonotokba történő fotózás esetén kell egy kis idő amíg mi előkészülünk ill. a végén elpakolunk.

Hogyan öltöztessük a csecsemőt?
Sehogy! Az újszülött-fotózás lényege a baba meztelen bőre. A fotózás előtt ügyeljetek rá, hogy ne legyenek szorosak a ruhadarabjai, mert az nyomot hagyhat. Célszerű ilyenkor pólyába, vastag takaróba csavarni, így később nem kell az öltözéssel felébreszteni. Ha szeretnétek ruhás képeket, akkor egyszerű, egyszínű darabokat javaslunk.

A kellékeinkkel még egyedibbé tehetjük az újszülött fotókat:

  • Ha a baba feje kicsit még formátlan, akkor jó megoldás egy kis sapka, mellyel egyszerűen elfedjük a ?problémát?. A nagy bojtos kötött sapkák amúgy is nagyon egyedivé tudják varázsolni a képeket.
  • Kislányok hajába nagyon kedves egy szép virág, vagy egy dekoratív fejpánt
  • Szívesen tesszük a babát színes takarókra, bugyoláljuk mintás textilekbe, akár az édesanya sáljába is.
  • Egy kedves, élénk színű játék, apró textilbaba jó kiegészítője lehet a képeknek.
  • Különleges képeket lehet készíteni, ha a babát egy fonott kosárkába, egy faragott fa tálba, vagy éppenséggel egy újszülött-fotózáshoz készített mini kanapéra fektetjük.

Milyen képek készülnek?
Természetesen a csecsemő a főszereplő, de az újszülött-fotózás során sokféle képet készítünk. Szeretjük megörökíteni az apró lábakat-kezeket külön, esetleg a babaszoba kedves részleteit, és ki nem hagynánk a szülőket sem! Ha szeretnétek a testvérekkel, további családtagokkal is képet, akkor ezt előre egyeztetni kell.

Te is szeretnél profi fotósorozatot a kisbabádról?
Időpont-egyeztetéshez hívj, vagy írj, mielőtt elmúlik a pillanat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.